måndag 17 oktober 2011

Stuvade makaroner!

Stuvade makaroner är alltid gott när man inte orkar laga någon tjusigare mat. Att stuva makaroner vegansk är inte svårare än att göra det på vanligt sätt. Så här brukar jag göra:



Ingredienser
Gammaldags makaroner
Sojamjölk

Häll makaronerna i en gryta, beräkna ca 100 gram per person. Häll sedan på sojamjölk så det täcker makaronerna. Koka upp på medelhög värme och rör om regelbundet. Låt det puttra tills makaronerna är lagom mjuka och sojamjölken har tjocknat. Servera gärna med ketchup och något sojakött t.ex. Veggo´s sojaburgare eller Astrid och apornas Göttbullar.

Nytt godis från ICA


Jag läste på Vegokoll häromdagen om ICA´s nya godis, Söta Frukter och Sura Nappar. Sura Nappar är helt veganska medans Söta Frukter innehåller bivax men är veganska i övrigt. Jag var självklart tvungen att smaka dem. Söta Frukter var goda, de var lagom söta och hade bra koncistens. En del av bitarna var faktiskt ganska lika Bassett´s vingummin i smaken. Sura Nappar var också goda, men jag har aldrig varit så förtjust i surt godis så de blev ingen favorit. Men innanför det sura pulver-lagret var de riktigt goda. Godisarna är tillverkade med naturliga fruktjuicer, aromer och färgämnen vilket självklart är ett plus! De ligger helt okej i pris med, ca 14 kr för 180 gram.

fredag 14 oktober 2011

Bountybollar, nöttoppar och grönt rooiboste


I senaste numret av Buffé från ICA hittade jag två trevliga godisrecept som gick utmärkt att veganisera! Jag blev glatt överraskad, för jag tycker inte det är så ofta jag hittar recept i den (och andra tidningar) som går att veganisera så lätt. Recepten finns på ICA´s hemsida, här och här. I bountybollarna bytte jag ut smöret mot mjölkfritt margarin och vispgrädden mot sojagrädde. I nöttopparna var det mjölkchokladen jag bytte ut mot mörk mjölkfri choklad. Både bollarna och topparna blev goda, men bäst gillade jag bollarna.

Jag har också passat på att testa Friggs nyaste te, Grön Rooibos Karibisk. Grönt rooiboste kommer från samma växt som det röda, men skillnaden är att det inte är fermenterat, dvs jäst. Jag tycker att detta gröna rooibosteet var godare än alla de röda jag har provat. Lite friskare smak på något sätt. Kan rekommenderas!

onsdag 12 oktober 2011

Pizza

Idag blev det pizza till kvällsmat. Receptet på degen som jag brukar använda kommer från viktväktarnas familjekokbok 2. Som tomatsås använde jag Ica I love eco's pastasås med basilika. På pizzan hade jag kidneybönor, banan, paprika, trattkantareller och lite torkad oregano. Ibland sprider jag även ut klickar av Tofulines creamy spread med vitlök och persilja. Det blir krämigt och lite syrlig smak av den. Till pizzan gjorde jag också pizzasallad. Den är jätteenkel att göra och blir precis som på pizzeria. Receptet hat jag hittat på denna bloggen.

tisdag 11 oktober 2011

Schnitzel med pommes och trattkantarellsås


Igår var det en regnig och blåsig dag, riktigt höstrusk. Perfekt för att laga en mysig middag på kvällen. Jag provade Redwood´s färdiga schnitzel,  som jag hade köpt på Astrid och aporna för halva priset några dagar tidigare. Till schnitzeln blev det pommes och en svampsås med trattkantareller. Såsen gjorde jag såhär:

Ingredienser:
300-400 g trattkantareller
3 dl sojamjölk
1.5 msk vetemjöl
Margarin
Grönsaksbuljong
Soja
Salt och peppar

Stek svampen i lite margarin tills allt vattnet är borta. Mät upp vetemjölet i ett glas eller liknande och blanda ut det med lite sojamjölk (så blir det inte klumpar lika lätt), eller använd en redningsbägare. Tillsätt mjölblandningen och sojamjölken till kantarellerna och rör om. Koka upp på medelhög värme och låt såsen tjockna. Smaka av med grönsaksbuljong, soja, salt och peppar.


Schnitzeln var tyvärr inte lika god som jag hade hoppats på. Jag vet egentligen inte riktigt vad det var som gjorde att den inte var så god. Nästa gång får jag ta och prova Fry´s schnitzel istället.

måndag 10 oktober 2011

Ugnsrostad grönsaksröra med pasta

Den här maträtten går att variera i det oändliga. Använd det du gillar och har hemma. Det jag hade hemma idag var bland annat rödbetor, vitkål, kantareller och quinoa. Mängden av de olika ingredienserna spelar heller ingen större roll, gör en blandning du tror blir god! Så här gjorde jag i alla fall.

Ingredienser
5-6 rödbetor
150-200 g vitkål
100 g majs
300 g frysta kantareller
1 dl okokt quinoa
ca 4 msk olivolja
ca 3 tsk vinäger
Oregano
Salt och peppar
Pasta

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i ganska små bitar. Lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med olivolja, vinäger och lite oregano, salt och peppar. Rör om. Sätt in i ugnen. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketen. Strimla vitkålen och stek kantarellerna tills allt vatten är borta. Ta ut rödbetorna ur ugnen och tillsätt vitkålen. Sätt in i ugnen igen. Använd en provsticka för att känna när rödbetorna och vitkålen är lagom mjuka. Blanda i resten av ingredienserna, och smaka eventuellt av med mer kryddor, olivolja och vinäger. Servera med pasta.

Mitt första inlägg

I mitt första inlägg tänkte jag skriva om en soygurt jag köpte häromdagen, Sojade med körsbärssmak. Jag tyckte att det lät jättespännande med körsbärssmak på soygurten, men när jag smakade den blev jag besviken. Smaken var i för sig ganska god, om än lite konstgjord, men den var så fruktansvärt söt! Till och med när jag hade blandat ut den med massor av naturell soygurt var den alldeles för söt. Synd, den hade kunnat vara så god om den inte var så förbaskat söt. Jaja, Jag får hålla mig till Carlshamns naturella soygurt tillsvidare!